Ζυμαρικά

Λαζάνια με σάλτσα Λαχανικών

Υλικά  (για τέσσερα άτομα)
1 ξερό Κρεμμύδι
2 σκελίδες Σκόρδο
1 πράσινη και 1 κόκκινη Πιπεριά
1 Μελιτζάνα
1 Κολοκύθι
λίγο Κρασί
5- 6 ελιές
5- 6 Ντομάτες ψιλοκομμένες
Μυρωδικά: Βασιλικός, Δυόσμος, Μαϊντανός
750 γρ. Λαζάνια
400 γρ. Μανούρι
Λάδι, λίγο Βούτυρο 
Αλάτι, Πιπέρι, 2- 3 κουταλάκια Ζάχαρη

Εκτέλεση
Κόβουμε σε χοντρά κυβάκια το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, το κολοκύθι. Τσιγαρίζουμε σε κατσαρόλα προσθέτοντας λάδι σταδιακά και σβήνουμε με κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε τη ντομάτα και τις ελιές. Βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. Αφήνουμε τη σάλτσα να χυλώσει και ρίχνουμε το χοντροκομμένο μαϊντανό, δυόσμο και βασιλικό.
Βράζουμε τα λαζάνια σε αλατισμένο και τα αποσύρουμε από τη φωτιά, ενώ ακόμα κρατάνε. Γεμίζουμε μια κούπα με νερό από την κατσαρόλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα, για να ανακόψουμε λίγο το βρασμό και σουρώνουμε. Βάζουμε λίγο λάδι ή βούτυρο στο σκεύος και το αφήνουμε να κάψει. Αναποδογυρίζουμε τα λαζάνια προσθέτοντας λίγο από το χυμό τους. Πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο μανούρι, πιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τα λαζάνια και περιχύνουμε με μπόλικη σάλτσα.

Σπαγγέτι με Καλαμάρια

Υλικά
1 Kg Καλαμάρια
1 μεσαίο ποτήρι Κρασί
1/2- 3/4 του ποτηριού Λάδι
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
3 μακρόστενες πράσινες Πιπεριές
2 μακρόστενες κόκκινες Πιπεριές
600 γρ. τριμμένη Ντομάτα
1 κουταλάκι Ζάχαρη, Αλάτι, κόκκινο και μαύρο Πιπέρι
500 γρ. μακαρόνια
2 κουταλιές φρέσκο Βούτυρο
αναμεμιγμένο γλυκό και αλμυρό τριμμένο τυρί
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα καλαμάρια. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα που βρίσκεται σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βγάλουν τα ζουμιά τους, ώσπου να εξατμιστούν. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε, ώστε να ρουφήξουν στο σύνολό τους τα αρώματα του εξατμιζόμενου οίνου. Αφού η κατσαρόλα στεγνώσει, χύνουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί αδειάζουμε τα κομμένα σε ροδέλες κρεμμύδια και πιπεριές. Εφόσον γυαλίσουν, αδειάζουμε το χυμό της ντομάτας, ένα κουταλάκι ζάχαρη, αλατίζουμε και πιπερώνουμε σταδιακά. Αφού η σάλτσα μελώσει, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το δυόσμο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Βράζουμε τα μακαρόνια και όντας αλντέντε σουρώνουμε. Κρατάμε λίγους από τους χυμούς τους και ξαναρίχνουμε τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε το βούτυρο, ώσπου να λιώσει. Σερβίρουμε σε άνετο πιάτο τα μακαρόνια, πασπαλίζουμε με μπόλικο τυρί και περιχύνουμε με σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου