Κομπόστες και Χυμοί Λαχανικών και Φρούτων

Χυμοποίηση Φρούτων και Λαχανικών
Οδηγίες χυμοποίησης φρούτων και λαχανικών.

Παραδοσιακά προϊόντα από χυμό σταφυλιού
Οδηγίες παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων από χυμό σταφυλιού.

Σπιτικός Πελτές Ντομάτας
Χρησιμοποιούμε ντομάτες κατά προτίμηση τύπου Ρόμα (Πομοντόρια) χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό. Τις πλένουμε καλά και εν συνεχεία τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις τοποθετούμε στο μπλέντερ για πολτοποίηση.
Τρόποι παρασκευής:
α) με βρασμό: Το πολτοποιημένο υγρό το ρίχνουμε σε κατσαρόλα και σιγοβράζουμε εως ότου αρχίσει να αποκτά εικόνα πελτέ. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ανακατεύουμε, για να μην κολλήσει, όποτε χρειάζεται και προς το τέλος προσθέτουμε αλάτι κατά το δοκούν.
Βάζουμε τον ζεστό πελτέ σε αποστειρωμένα βάζα.
Αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό χώρο.
β) με ψήσιμο στο φούρνο: Το πολτοποιημένο υγρό το ρίχνουμε σε βαθύ ταψί και το αφήνουμε να σιγοβράσει στους 100 βαθμούς Κελσίου εως ότου αρχίσει να αποκτά εικόνα πελτέ. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ανακατεύουμε, για να μην κολλήσει, όποτε χρειάζεται και προς το τέλος προσθέτουμε αλάτι κατά το δοκούν.
Βάζουμε τον ζεστό πελτέ σε αποστειρωμένα βάζα.
Αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό χώρο.
γ) στον ήλιο: Το πολτοποιημένο υγρό το ρίχνουμε σε κατσαρόλα και βράζουμε για πέντε λεπτά. Κατόπιν αδειάζουμε το υγρό σε φαρδιά ταψιά και ρίχνουμε αλάτι κατά το δοκούν. Τοποθετούμε τα ταψιά στον ήλιο σκεπάζοντας με τούλι και αφήνουμε την ντομάτα να στεγνώσει και να γίνει πελτές. 
Βάζουμε τον πελτέ σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα. Πατάμε με κουτάλι, ώστε να μην υπάρχει εγκλωβισμένος αέρας και σκεπάζουμε με λάδι. Εν συνεχεία αποστειρώνουμε ξανά τα κλεισμένα γυάλινα βάζα.
Αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό χώρο.
  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου