Λιαστά Λαχανικά & Φρούτα

Αποξηραμένα Βερίκοκα

   Συγκεντρώνουμε τα βερίκοκα, που θέλουμε να αποξηράνουμε και τα πλένουμε καλά. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και βάζουμε τόσο νερό, ώστε τα φρούτα να σκεπάζονται. Αφήνουμε το νερό να βράσει και βυθίζουμε τα φρούτα για 30 δευτερόλεπτα. Κατόπιν με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα βερίκοκα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα ανοίγουμε, αφαιρούμε το κουκούτσι, τα κόβουμε στη μέση και τα τοποθετούμε σε σκάρες ή ταψιά. Τα εκθέτουμε στον ήλιο για πέντε με έξι μέρες. Τα γυρίζουμε δύο με τρεις φορές. Αποθηκεύουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε πάνινη σακούλα.

Λιαστές Μελιτζάνες

   Χρησιμοποιούμε όποιο είδος μελιτζάνας έχουμε στο ψυγείο ή στο μπαξέ. Καλύτερες όμως είναι οι τσακώνικες, φτάνει να είναι χοντρές.
1. Τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. ή καθέτως αφήνοντας το κοτσάνι, τις βάζουμε σ' ένα μεγάλο σουρωτό και τις αλατίζουμε συνετά. Τις αφήνουμε 10 - 12 ώρες.
2. α) Τις περνάμε σε κλωστή, με τρόπο που να μην ακουμπούν οι φέτες μεταξύ τους, και τις κρεμάμε σε σκιερό και ευάερο μέρος να στεγνώσουν.
  ή β) μπορούμε να τις απλώσουμε σε καθαρές σανίδες, να τις σκεπάσουμε με τούλι και να τις αφήσουμε να στεγνώσουν. Τις γυρίζουμε 1 - 2 φορές συνολικά.
3. Χρειάζονται περίπου 5 - 6 μέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
4. Τις φυλάμε κατά προτίμηση σε υφασμάτινη σακούλα.
5. Πριν χρησιμοποιήσουμε τις στεγνωμένες μελιτζάνες, πρέπει να τις μουλιάσουμε σε καυτό νερό. Όταν μαλακώσουν, τις μαγειρεύουμε όπως θέλουμε.

 Σπιτικός Πελτές Ντομάτας

   Χρησιμοποιούμε ντομάτες κατά προτίμηση τύπου Ρόμα (Πομοντόρια) χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό. Τις πλένουμε καλά και εν συνεχεία τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις τοποθετούμε στο μπλέντερ για πολτοποίηση.
   Τρόποι παρασκευής:
   α) με βρασμό
  Το πολτοποιημένο υγρό το ρίχνουμε σε κατσαρόλα και σιγοβράζουμε εως ότου αρχίσει να αποκτά εικόνα πελτέ. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ανακατεύουμε, για να μην κολλήσει, όποτε χρειάζεται και προς το τέλος προσθέτουμε αλάτι κατά το δοκούν.
   Βάζουμε τον ζεστό πελτέ σε αποστειρωμένα βάζα.
   Αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό χώρο.
   β) με ψήσιμο στο φούρνο
  Το πολτοποιημένο υγρό το ρίχνουμε σε βαθύ ταψί και το αφήνουμε να σιγοβράσει στους 100 βαθμούς Κελσίου εως ότου αρχίσει να αποκτά εικόνα πελτέ. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ανακατεύουμε, για να μην κολλήσει, όποτε χρειάζεται και προς το τέλος προσθέτουμε αλάτι κατά το δοκούν.
   Βάζουμε τον ζεστό πελτέ σε αποστειρωμένα βάζα.
   Αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό χώρο.
   γ) στον ήλιο
  Το πολτοποιημένο υγρό το ρίχνουμε σε κατσαρόλα και βράζουμε για πέντε λεπτά. Κατόπιν αδειάζουμε το υγρό σε φαρδιά ταψιά και ρίχνουμε αλάτι κατά το δοκούν. Τοποθετούμε τα ταψιά στον ήλιο σκεπάζοντας με τούλι και αφήνουμε την ντομάτα να στεγνώσει και να γίνει πελτές. 
   Βάζουμε τον πελτέ σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα. Πατάμε με κουτάλι, ώστε να μην υπάρχει εγκλωβισμένος αέρας και σκεπάζουμε με λάδι. Εν συνεχεία αποστειρώνουμε ξανά τα κλεισμένα γυάλινα βάζα.
   Αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου